Przejdź do treści
Strona główna » Witamina szczęścia- czy warto brać witaminę D?

Witamina szczęścia- czy warto brać witaminę D?

Jesień rozgościła się na dobre!

Być może odczuwasz stan obniżonego nastroju. Bo słonka mniej, dni krótsze, wakacje już dawno za Tobą. Być może nawet czujesz, że jest coś by Ci pomogło, ale nie do końca wiesz co.

Możesz skorzystać z różnego rodzaju polepszaczy nastroju (naturalnych oczywiście), jak aktywność fizyczna, przebywanie z bliskimi, czytanie, robótki ręczne,  jednak warto w okresie jesieni  i zimy (a na naszej szerokości geograficznej nawet przez cały rok) suplementować witaminę D.

Dziś przychodzę do Ciebie, aby przypomnieć Ci kilka faktów o tej witaminie:)

Tak z  racji panującej jesieni 🍁🍄🍂

    Czy witamina D i witamina D3 to jest to samo?

    Witamina D może występować w różnych postaciach. Różnica istnieje w budowie chemicznej
    łańcuchów bocznych (D1, D2 i D3). Witamina D1 znajduje się w tranie, D2 jest wytwarzana w roślinach wystawionych na
    działanie promieni ultrafioletowych, natomiast witamina D3 powstaje w skórze
    ludzi i zwierząt. Jeśli preparat zawiera witaminę D, to jest to postać D2 lub D3, lub ich połączenie
    (obie są formami aktywnymi biologicznie). 

    Preparat opisany jako witamina D, powinien wykazywać podobną aktywność jak witamina D3 i
    nie ma konieczności osobnej suplementacji jakąkolwiek z innych witamin D.

    Skąd D3 się bierze ?

    Witaminę D daje słońce. 

    Synteza skórna pokrywa aż 90% dziennego zapotrzebowania na witaminę D, niestety nie jesienią i zimą!

    W naszej szerokości geograficznej nasłonecznienie nie jest wystarczające do wytworzenia odpowiedniej ilości tej witaminy. Promieniowanie UVB do nas nie dociera, więc synteza skórna praktycznie nie zachodzi. Od września do kwietnia zalecana jest więc suplementacja.

    Jakie funkcje D3 pełni w organizmie?

    *wzmacnia kości i zęby

    *wzmacnia mięśnie

    *redukuje ryzyko chorób serca i nowotworów

    *poprawia nastrój i samopoczucie pozytywnie wpływa na jakość snu

    *redukuje procesy autoagresji

    *wzmacnia odporność

    *poprawia funkcje mózgu

    *zmniejsza stany zapalne

    *zmniejsza tempo wzrostu komórek rakowych

    *reguluje metabolizm (pomaga w utracie wagi)

    Czy można dostarczyć witaminę D z jedzenia?

    Tak, ale jest to bardzo trudne. Żeby dostarczyć 1000 j.m witaminy D należałoby zjadać do wyboru

    1. 100 g świeżego węgorza
    2. 200 g łososia
    3. 660 g makreli albo 20 jajek

    Najwięcej witaminy D zawierają tłuste ryby morskie

    Jaka dawka witaminy D jest optymalna?

    Dawka witaminy D zależy od tego, na jakim poziomie masz niedobór. 

    Wiele badań wskazuje konkretne dawki dla osoby w określonym wieku. Generalnie ustala to lekarz. Dla Ciebie najważniejszą informacją powinno być to, że dorosła osoba powinna przyjmować około 2000- 4000 j. m, z tym, że większe dawki muszą być koniecznie ustalone przez lekarza po konkretnym zbadaniu niedoborów w laboratorium.

    Należy także pamiętać, że osoby starsze po 70 roku życia wytwarzają witaminę D wolniej aż o 75%, poza tym unikają słońca. Dlatego każdy, kto skończył 65 lat powinien przyjmować witaminę D przez cały rok

    Jaki preparat witaminy D przyjmować?

    W Polsce na rynku aptecznym dostępne są dwa preparaty witaminy D- leki – sprzedawane bez recepty. Ponadto istnieje wiele preparatów -suplementów z różnymi dawkami witaminy D i przeróżnymi dodatkami.

    Kupując preparat musisz mieć pewność, że w danej tabletce jest określona ilość substancji czynnej.

    Producenci suplementów diety nie muszą określać zawartości witaminy D kapsułce czy tabletce przez cały okres trwania ważności leku, natomiast preparaty będące lekami posiadają dokładnie określony i pewny skład.

    Jeśli wykonasz badania i po jakimś czasie przyjmowania suplementu okaże się, że wynik się NIE zmienił, może to oznaczać, że po prostu suplement przyjmowany przez Ciebie był nic nie wart. 

    Zwróć uwagę czy witamina D3, którą kupujesz jest rozpuszczalna w dobrej jakości oleju na przykład w oleju z krokosza barwierskiego albo w oleju ze słonecznika.


    Czy obecność witaminy K2 w preparacie jest konieczna?

    Istnieje wiele badań na ten temat. Jeśli suplementujesz witaminę K z jedzenia (ciemnozielone i liściaste warzywa takie jak kapusta, szpinak, rzepa, sałata, szparagi, także owoce takie jak awokado, brzoskwinie, truskawki oraz wątróbka, kiszonki, mleko, jogurty) nie ma potrzeby łączyć tej witaminy z witaminą D. 

    Działanie witaminy K ma wpływ na gospodarkę wapniowo-fosforanową i metabolizm tkanki kostnej.

    Najnowsze badania nie wskazują jednoznacznie, że jednoczesne podawanie witaminy D3 i K2 ma wzajemny pozytywny lub negatywny wpływ na wchłanianie którejkolwiek z tych witamin. 

    Jeśli jednak masz świadomość, że nie zjadasz odpowiedniej ilości warzyw czy owoców, aby uzupełnić witaminę K2, wtedy na pewno szukaj preparatu z jej dodatkiem.

    Mam nadzieję, że ta pigułka wiedzy o witaminie D przypomni Ci o tym, jak jest ważna dla naszego zdrowia i samopoczucia, szczególnie jesienią i zimą:)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *